\ Bourgogne
Clos de Tart
Gelukkig voor ons kent de verzamelwoede van François Pinault geen grenzen! Zoals zijn hedendaagse kunstcollectie in het Parijse Bourse de Commerce laat blijken, beschikt deze man over het talent om steeds de pareltjes in hun genre te weten vinden. Parallel met zijn liefde voor de zintuiglijke waarneming houdt François er op verschillende fronten een sterke zakelijke ijver op na. Het zoeken naar manieren om te connecteren met de huidige trends heeft altijd deel uitgemaakt van zijn investeringsstrategie waarmee hij de familie Pinault kon linken aan ronkende holdingnamen zoals Artémis, Christie’s en Kering. Ook zoon François Henri Pinault leerde hoe innovatie en ondersteuning op de verschillende bedrijfsniveaus cruciaal zijn, ongeacht de sector of de grootte van de onderneming. Gekenmerkt door een langetermijnvisie en de wil om steeds de beste service en goederen af te leveren, manoeuvreerden zij zich met de Groupe Artémis min of meer in een pole position die voortdurend bevestigd wordt.
De wijnhuizen die door Artémis Domaines in portefeuille worden genomen behoren meestal reeds tot de top, maar het extra groeipotentieel dat er wordt gedemonstreerd is ronduit opmerkelijk. Na een periode van ongeveer 900 jaar verdeeld over slechts 4 eigenaren (met de Cisterciënzer nonnen van de Abdij van Tart die sinds 1141 voor de langste periode van continuïteit zorgden) mocht Clos de Tart vanaf 2018 het rijtje vervoegen naast Château Latour, Domaine d’Eugénie, Château Grillet en Eisele Vineyard. Naast het feit dat het één van de 33 befaamde Bourgondische grand cru’s is, maakt deze clos, waarvan de ommuring in 2006 volledig gerestaureerd werd, tevens deel uit van het zogenaamde ‘grand cru monopole’ lijstje van dewelke de benaming enkel aan 5 wijnen is toegeschreven. Dat een dergelijke oppervlakte van wel 7.53 hectare slechts 1 eigenaar kent is in Bourgogne eerder zeldzaam omdat de landerijen, na het doorvoeren van de erfrechtelijke wijzigingen uit de Code Napoléon, mettertijd enorm versnipperd raakten. In het kader van de gelijkheid werd namelijk het eerstgeboorterecht voor de oudste zoon afgeschaft en vervangen door het ‘partage égal’, waarbij alle kinderen een gelijk legitiem erfdeel kregen.
Met Morey-Saint-Denis bevinden we ons temidden van de Côte de Nuits tussen Gevrey Chambertin en Chambolle-Musigny. Clos de Tart paalt onder andere aan de grand cru’s Clos des Lambrays en Bonnes Mares en is enkel aangeplant met pinot noir van het beste type (pinot fin). De wijnakkers bevinden zich binnen een oost-zuidoost aspect tussen 269 en 302 m hoogte, maar de wijnstokken zijn loodrecht op de hellingsgraad georiënteerd zodat ze ‘s morgens kunnen opgewarmd worden door de zon aan de ene kant en in de namiddag aan de andere kant. Het gevolg hiervan is dat de druiven een optimale rijpheid bereiken en dat men zich op vlak van erosie beter kan wapenen tegen verschuivingen van de grond tijdens winterse regenperiodes. De planten gedijen op een kleibodem die rijk is aan kalk van diverse oorsprong. Na een grondige geologische terroirstudie is men tot de conclusie gekomen dat er 12 verschillende subafbakeningen kunnen opgetekend worden elk met hun subtiliteit, maar complementair met elkaar in de finale blend.
De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van zo’n 60 jaar en sommigen halen het zelfs tot over de 100 jaar. Clos de Tart heeft een eigen kwekerij waar het beste materiaal van het huis bewaard wordt. Het doel is om de percelen steeds te herbeplanten met alleen de topkwaliteit zodat de opvolging van hun iconische product gegarandeerd blijft. Ongeveer 55 % van de opbrengst wordt gebruikt voor de cuvée Clos de Tart. Wijnranken die jonger zijn dan 25 jaar worden aangesproken om de premier cru La Forge de Tart te bepalen en de ‘baby’ stokken van circa 5 jaar oud die ooit het fruit zullen leveren voor de eigenlijke Clos, mogen sinds 2018 voorlopig al eens tonen wat ze in hun mars hebben in een eenvoudige maar uitstekende Morey-Saint-Denis Village.
Een algemene bewustwording van het evenwicht tussen mens en natuur dat moet hersteld worden is ook hier niet achtergebleven. In de wijngaard had men onder de familie Mommesin reeds het pad van de biologische teelt gekozen maar onder het nieuwe bewind wilden Frédéric Engerer ( CEO van Artémis Domaines) en Alexander Noli (wijnmaker en directeur van Clos de Tart) die inmiddels goede inzichten hadden vergaard in de ecofilosofie, nog een stap verder gaan door om te schakelen naar biodynamie, hetgeen beaamd werd door het Biodyvin certificaat in 2019.
Same name, new look … maar met behoud van de serene sfeer die boven de site hangt. Ondanks de enorme renovatiewerken waarna vanaf 2019 de vernieuwde gebouwen reeds in gebruik konden genomen worden, bleef het architecturale erfgoed van het domein in al zijn glorie behouden. De vinificatieruimte werd echter wel degelijk onder de loep genomen en zo werden 7 inox gistingstanks vervangen door 14 conische houten kuipen in meerdere formaten. Het betere precisiewerk dus om door selectie het terroir in al zijn facetten naar voren te brengen en de wijnen een nog complexere bagage mee te geven. Daarbij komt een rijpingstijd van nagenoeg 18 maand in eikenhouten vaten, uitgerust met een thermoregulatiesysteem en afgestemd op de eigenschappen van de individuele microklimaten. De gisten die betrokken zijn bij de alcoholische fermentatie zijn 100% inheems en de malolactische omzettingen gebeuren op volkomen natuurlijke wijze.
Waar binnen de symboliek van de Griekse mythologie Artemis wordt voorgesteld als een bovennatuurlijke weerspiegeling van de jacht, zo durven wij ook te stellen dat François Pinault tot dusver altijd goed zijn pijlen heeft gericht op meesterlijke veroveringen. We weten tegelijk dat deze stuk voor stuk door de nodige aandacht en onderhoud een mooie heropleving kennen. Samen met u kijken wij alvast enthousiast uit naar wie zijn volgende prooi mag worden!