\ Bordeaux - Pauillac

Château Latour

Foto © chateau-latour.com

Het verhaal van Château Latour dateert reeds sinds 1331. Een versterkte toren werd toen gebouwd om de parochie van Saint Maubert te helpen beschermen tijdens de honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Tot diep in de 16e eeuw speelt de Tour de Saint Maubert een rol binnen het feodaal systeem van die periode. Daarna zijn het Alexandre de Ségur en zijn nazaten die het begin van Château Latour als wijngoed inluiden. Al snel verwierven zij verschillende eigendommen waaronder Lafite, Mouton en Calon, stuk voor stuk klinkende namen in de wijngeschiedenis van Bordeaux. Tijdens de 18e eeuw groeit onder de lokale burgerij en adel grote interesse voor Château Latour die reeds een centrale positie innam binnen de bloeiende handel van exquise wijnen. Tijdens de Franse revolutie blijft het landgoed min of meer gevrijwaard en tot 1962 zijn het enkel de afstammelingen van de Ségurs die mede-eigenaar bleven van het chateau. Intussen werden de aandelen van dit bedrijf meerdere keren verhandeld tussen grote financiële groepen, maar het is François Pinault die er uiteindelijk in 1993 op toeziet dat het rijke verleden van Latour niet ten onder gaat. Hij investeert in de totale renovatie van het domein en stelt Frédéric Engerer aan als manager die zich laat omringen door een team vakspecialisten om naar de perfecte wijn te streven. Altijd voortbouwend op de gedegen kennis die generatie na generatie werd doorgegeven, bestuderen ze samen hoe het gebruik van biodynamische technieken kan geïntegreerd worden en hoe dit tegelijk te combineren valt met de precisie die nodig is voor het maken van een grootse wijn. In 2009 maakt het chateau een grote ommezwaai en start men met ingrijpende veranderingen in de wijngaard om uiteindelijk vanaf 2015 het bio-label ecocert te mogen dragen.

Foto © wikipedia

Latour kijkt uit op het estuarium van de Gironde en bestaat vandaag uit 92 ha, waarvan 47 ha rond het chateau tot ‘l’Enclos’ behoren. De grote troef hier is het milde microklimaat van de Médoc dat door de invloed van zowel de rivier als de Atlantische oceaan, klimatologische uitersten tempert en zo de wijngaard beschermt tegen extremen. Dit wordt pas echt duidelijk in de moeilijkere oogstjaren, want ook dan slaagt het wijnhuis er telkens in om prachtige resultaten te boeken. Het merendeel, met name 76 % van de aanplant bestaat uit cabernet sauvignon. In de blend voor de ‘grand vin’ belandt er zelfs meer dan 90 % van deze druif, die voor kleur, concentratie en tanninestructuur zorgt. Deze cabernet gedijt op een toplaag van kiezel die voor behoud van warmte zorgt met daaronder klei die de nodige koelte regelt. Verder is ook merlot van de partij met 22 % die op een frissere klei-kalkbodem staat met een minder diepe gravellaag en deze brengt dan weer vettigheid, kracht en soepelheid. De overige 2 procent is verdeeld over cabernet franc en petit verdot. Deze laatste geeft aan de wijn zijn typische exotische touch.

De gistingsruimte van Latour beschikt over meer dan 80 inox vaten met een inhoud tussen 12 en 164 hl. Allen doen dienst voor de aparte vinificatie van de druiven en leveren zo verschillende smaakprofielen op die complementair zullen zijn in de uiteindelijke harmonie van de blend. De selectie gebeurt op basis van druivensoort, leeftijd van de wijnstok, historische context, bodemtype en tasting van de bessen. Na een temperatuur gecontroleerde gisting van 3 weken wordt de lekwijn afgetapt en kan de malolactische gisting ter verzachting en ontwikkeling van rondeur plaatsvinden in de maand die erop volgt. De perswijn wordt apart gehouden om in een latere fase bepaalde blends af te werken. Voor Château Latour wordt jaarlijks nieuwe eik uit centraal Frankrijk gebruikt. Tijdens de rijpingsperiode in houten vaten wordt reeds volop aan pre-blending gedaan om een stijl met een bepaalde herkenbaarheid te creëren. Zo analyseert een speciale werkgroep talrijke stalen om tot de beste assemblage te komen zowel voor Château Latour, alsook voor de tweede (Les Forts de Latour) en derde wijn (Pauillac). In de millésimes waarin de cabernet sauvignon zich van zijn meest complete kant toont, mag men een rijke rijpe wijn verwachten met een uitmuntende aromatische intensiteit waarin fruit, fraîcheur, vlezigheid en een krachtige tanninestructuur elkaar in balans houden.

Omdat het enige tijd vergt tot wanneer de wijnen aan complexiteit winnen en drinkklaar zijn, brengen de flessen sinds 2012 langere tijd door op het domein zelf, zodat een optimale bescherming van de wijn kan gegarandeerd worden. Voor Pauillac duurt het 4 à 6 jaar voordat deze gecommercialiseerd wordt, Les Forts de Latour blijft 6 tot 8 jaar ter plaatse en de eigenlijke Château Latour vertoeft er zelfs 8 à 10 jaar.

Meer info
Terug naar Groupe Artémis