\ Bourgogne
Domaine Nicole Lamarche
What’s in a name… ? Wel, in dit geval zal de naam van François Lamarche, die ons helaas in 2013 op tragische wijze verliet, voor altijd verbonden zijn aan de legendarische grand cru La Grande Rue, een monopole in Vosne-Romanée die sinds 1933 in het bezit is van deze wijnbouwersfamilie.
Hun geschiedenis gaat terug tot 1740, maar het is pas sedert het begin van de 20e eeuw dat het wijnhuis wordt opgericht door Henri Lamarche en Marie Grivelet uit Chambolle-Musigny. Hun zoon die tevens de naam Henri draagt, erft La Grande Rue in het jaar dat hij trouwt met Aline Demur, maar het is François, één van hun vier kinderen die er in 1989 voor ijvert om het perceel tot grand cru status te laten verheven. In 1992 is de toekenning door het INAO officieel een feit en wordt het decreet ten aanzien van het desbetreffende stuk grond gepubliceerd. De erkenning brengt torenhoge verwachtingen met zich mee, maar ook de logboeken zijn zwaarder en zodoende moet er hard gewerkt worden om de classificatie van grand cru waardig te zijn. Het terroir is er, maar het blijft een uitdaging om de natuur en haar jaarlijkse grillen een stapje voor te blijven. Dat besef en de nieuwe inzichten inzake wijnbouw die François’ dochter mee naar huis neemt tijdens haar opleiding in de oenologie, zorgen ervoor dat de toekomst van het bedrijf voorgoed zal veranderen. Nicole drukt haar stempel en neemt in 2007 de vinificatie voor haar rekening. Na een periode van gerichtere landbouwtechnieken in de wijngaard, slaagt zij erin om in 2010 over te schakelen op biologische teelt. Op de etiketten van het oogstjaar 2018 drukt zij dan letterlijk haar stempel en verschijnen voor het eerst de woorden ‘Nicole Lamarche’ en ‘viticultrice à Vosne-Romanée’ in één zin, zonder stilistisch afbreuk te doen aan het eerbetoon naar haar vader toe. Nicole wordt dagdagelijks bijgestaan door haar nichtje Nathalie die instaat voor het commerciële en financiële gedeelte. Girlpower dus bij het management van dit topdomein, voorzien van een serieuze dosis enthousiasme om op te boksen tegen hun vermaarde buren.
Naast het eerdergenoemde ‘La Grande Rue’ dat zich bevindt tussen de Romanée’s en La Tâche, maakt Lamarche nog 13 andere wijnen voortkomende uit verschillende appellaties rond Vosne-Romanée en Vougeot. De volledige aanplant, die voor het grootste deel uit pinot noir bestaat, bedraagt iets meer dan 11 ha en staat garant voor de productie van 4 grand cru’s en 5 premier cru’s, aangevuld door enkele gemeentelijke en regionale AOC’s.
De geologische laagjesmozaïek van de Côte de Nuits vertaalt zich hier voor wat de grand cru’s betreft in oolitisch kalkgesteente met ijzerhoudende mineralen, hetzij op een stenige ondergrond, hetzij op kleiachtige mergel. Deze complexe bodem geeft aan de wijnen hun krachtige en vlezige structuur en vergt de nodige tijd om hun typische karakteristieken te ontwikkelen. De wijnstokken in de gemeentelijke appellatie gedijen eerder op een diepere klei-kalklaag, die lichtere exemplaren voortbrengt met als gevolg dat deze sneller op dronk zijn.
De vinificatie gebeurt op traditionele wijze vertrekkende van een manuele oogst met strenge selectie op onzuiverheden en een gedeeltelijke of volledige ontristing al naargelang de jaargangen. De druiven worden niet gekneusd, maar ondergaan wel een koude maceratie in open kuipen waardoor de alcoholische gisting nog even on hold wordt gezet. Deze fase is reeds goed voor een aanzienlijke hoeveelheid extractie aan kleur en smaak uit de schillen, hetgeen uiteindelijk tot gecontrentreerdere maar delicate wijnen zal leiden. Een lange cuvaison van 15 à 18 dagen aan de hand van thermo-regulatie gaan vooraf aan een opvoeding op Franse eik gedurende 16 à 20 maand. Klaring noch filtratie wordt toegepast.
De elegante wijnen van Lamarche getuigen op vandaag van een heel grote klasse! Met de nauwgezette aanpak van het team zal de ultieme verfijning immer nagestreefd worden en zullen toekomstige resultaten de verwachtingen van de moderne wijnfanaat gegarandeerd inlossen.