\ Bourgogne

Domaine Marc Roy

Een wijndomein hoeft niet per sé groot te zijn, tenminste als alle flessen die worden afgeleverd stuk voor stuk van een dergelijke kwaliteit getuigen als die van het wijnhuis Marc Roy. Dochter Alexandrine Roy (4e generatie) die sinds 2005 het bedrijf van haar vader overnam, bewijst dat de nauwkeurige zorg in de wijngaard in combinatie met enkele doorslaggevende overwegingen vanuit haar buikgevoel, kan leiden tot prachtige ‘village’ wijnen.

Alexandrines overgrootvader Victor Roy woonde in de buurt van Marsannay en verbouwde er reeds een kleine oppervlakte aan wijndruiven. De akkers werden uitgebreid ten tijde van zijn zoon André, maar zoals gebruikelijk in die periode werd de oogst voornamelijk aan négociants doorverkocht. Het is pas in 1982 dat diens opvolger beslist om de volledige productie zelf te beginnen bottelen. Marc Roy legt met andere woorden de solide basis voor het bedrijf zoals we het vandaag kennen. Alexandrine die eigenlijk een literaire opleiding genoot, verzamelde haar wijnbouwkennis die ze opdeed in Bandol, Australië en Nieuw-Zeeland en vermengde deze met de savoir-faire die ze van haar ouders meekreeg. Met dezelfde perfectionistische instelling als die van haar vader begint ze in 2003 fulltime mee te zwoegen met het gezin. Ze weet Marc meteen te overtuigen van haar talenten en raadt hem aan om enkele wijzigingen door te voeren waardoor al snel progressie wordt geboekt. Haar groene vingers en haar oog voor detail wijzen erop dat de juiste call werd gemaakt voor de voortzetting van deze familieonderneming.

Met het vroegtijdig overlijden van haar moeder kreeg ze een zware klap te verwerken, maar terzelfdertijd bracht het een ongeziene gedrevenheid met zich mee op haar weg naar vervolmaking. Naast haar eigen project ging ze ooit in op het verzoek van Bob Morus om bij Phelps Creek Vineyards (Oregon) een wijn te maken in Bourgondische stijl, waarna ze er haar rol als consulent steeds wist te vergroten.

Alhoewel de aanplant van ongeveer 4 hectare die zich voornamelijk in de omgeving van Gevrey-Chambertin bevindt, geen enkel deel premier of grand cru grond bedekt, behalen hun cuvées op gemeentelijk niveau steevast mooie commentaren en onderscheidingen uitgereikt door allerhande instanties. De ‘Clos Prieur’ bijvoorbeeld wordt vaak in één adem genoemd met de nabijheid van de grand cru’s Clos de Bèze en Mazis-Chambertin.De kracht van het woord doet haar werk en vergelijkingen met hoger gerangschikte climats zorgen ervoor dat er wereldwijd naamsbekendheid wordt opgebouwd. Bovendien maakt Alexandrine deel uit van het zeldzame groepje dat de witte Marsannay ‘Les Champs Perdrix’ produceert. Ze gelooft enorm in het potentieel van de chardonnay binnen deze afbakening en engageert zich om dit ook zo over te brengen op haar publiek. Sindsdien verkoopt deze schaarse wijn zichzelf jaar na jaar op een mum van tijd.

Op het land verricht Alexandrine zelf heel veel werk en dit het hele jaar door. Eén van de producten waarbij haar eigen input duidelijk doorweegt, is ongetwijfeld de ‘Cuvée Alexandrine’ waarmee ze van ‘millerandage’ uit 6 verschillende percelen een deugd maakt. Het fenomeen komt relatief veel voor in cool climate regio’s of in gevoelig frissere oogstjaren, maar het is tegelijk een natuurlijk proces dat men regelmatig aantreft bij ‘vieilles vignes’. Sommige variëteiten, zoals de pinot noir, profiteren van deze ongelijke maturiteit van de bessen en het is net de kunst van het individueel selecteren van enkel de rijpste, meest geconcentreerde vruchten die deze dame op meesterlijke wijze beheerst. Daarnaast doet ze aan traditionele grondbewerking en zweert ze bij een serieuze rendementsbeperking door heel wat scheuten weg te halen om de hoeveelheid druiventrossen te limiteren. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen werd hier reeds lang stopgezet en enkel duurzame technieken worden toegepast. Een enorme focus ligt eveneens op een weldoordacht bladerdekbeheer dat op verschillende tijdstippen doorgaat. Tijdens de oogst rekent Alexandrine steeds op de getrainde ogen van haar vaste plukkers die ze reeds sinds lange tijd kent.

In de chai volgt een traditionele vinificatie met volledige ontristing van de druiven, zachte kneuzing en een koude préfermentaire maceratie. De wijn wordt doorgaans gedurende 12 maanden op hout opgevoed en omdat Alexandrine naar eigen zeggen geen ‘strenge’ wijnen wil, wordt er op domaine Marc Roy noch geklaard, noch gefilterd. Het doel bij de wijnen van Gevrey-Chambertin is om het karakter van haar overwegend oude wijnstokken te laten spreken en de meest elegante, pure en frisse fruitaroma’s van de pinot noir naar voren te brengen om deze te laten matchen met de diepgaande structuur waarvoor de appellatie bekend staat. Bij de Marsannay wordt het fantastische resultaat bekomen door een vinificatie ‘sur lie’ zonder malolactische gisting. De goede zuurgraad laat een langzame ontwikkeling toe en bereikt na enige termijn een mooie balans tussen delicate agrumtoetsen en floraliteit, ondersteund door een mineraal kader. Tenslotte is er de samenwerking met tonnelier Cadus die erover waakt dat het gebruikte hout niet te fel overheerst.


Terug naar Côte de Nuits