\ Bourgogne
Domaine Julien Gros
Foto © domainegroschfils.com
Het is in de Bourgogne dat de familie Gros al 10 generaties lang met dezelfde passie wijn produceert. Het landgoed Gros Ch. & Fils is ontstaan vanuit de samensmelting van André Gros en Renée Faiveley. De familie Gros komt oorspronkelijk uit Ladoix-Serrigny (Côte de Beaune) en is al sinds de jaren 1700 wijnmaker in Buisson. De familie Faiveley komt oorspronkelijk uit Premeaux-Prissey (Côte de Nuits) en is al wijnmaker sinds het begin van de jaren 1700. Hun landgoederen zijn welvarend ondanks de gevaren van de phylloxera...
Sinds 2018 beheren de twee zonen van Christian Gros, Julien en Nicolas, het domein verder. Julien is verantwoordelijk voor de vinificatie (na manager te zijn geweest van het domein Paul Misset en het gekende Domaine Jayer-Gilles, en vervolgens wijnmaker in het Château de Beaucastel in Chateauneuf-du-Pape), terwijl Nicolas verantwoordelijk is voor het werk in de wijngaard en het administratieve beheer van het domein.
Het domein van 11,50 hectare is samengesteld uit percelen van Nuits-Saint-Georges tot Aloxe-Corton. De kelder van het domein bevindt zich in de gemeente Prémeaux-Prissey.
Op het domein wordt ingezet op de bescherming van het terroir, waarbij een duurzame ontwikkeling wordt nagestreefd. Ze proberen het milieu zo weinig mogelijk te belasten met een beredeneerde teelt (ploegen, uitdunnen en manueel oogsten), geen gebruik van onkruidverdelgers, fytosanitaire producten die gedeeltelijk onder bio-controle staan.
Sortering van de druiven zodat de beste trossen voor de wijnen worden geselecteerd. De vinificatie begint met een koude maceratie om de kleur te onttrekken, gevolgd door een langzame gisting met gist. De wijnen rijpen 12 tot 14 maanden in vaten van 228 liter voor de rode wijnen en in vaten van 500 liter voor de witte wijnen. De vaten zijn gemaakt van 2 jaar oud fijne korrel hout en worden geproduceerd door een vereniging van plaatselijke kuipers.
De Bourgogne is een streek vol geschiedenis en fantasieën vanuit de hele wereld. Een streek die oorlogen, ziektes en koningen heeft overleefd. Voor altijd verbonden met de geschiedenis van Frankrijk maar het zijn toch de wijngaarden die de regio uniek maken. In de oudheid stond de streek al bekend om zijn rijkdom, zijn wijn en zijn moedige bevolking. Maar het verzette zich niet tegen Cesar en de Romeinen. De Bourgondische landen zijn een gastvrij land, vooral voor het christendom. In de Middeleeuwen stichtte een groep monniken de abdij van Cîteaux, op enkele kilometers van Beaune, en blies de wijngaarden van de streek op die manier nieuw leven in. Zij bouwden vele clos, een lage muur die een perceel wijnstokken afbakent, zoals de Clos Saint Jean, maar er werden evengoed kerken, abdijen en kastelen gebouwd. In 1790 heeft Bourgogne definitief zijn plaats gevonden in de Geschiedenis van Frankrijk. In 2016 fuseerde de Bourgogne met de Franche-Comté tot één regio.
Foto © domainegroschfils.com