\ Bourgogne
Domaine Raymond Dupont Fahn
De Bourgogne is een streek vol geschiedenis en fantasieën vanuit de hele wereld. Een streek die oorlogen, ziektes en koningen heeft overleefd. Voor altijd verbonden met de geschiedenis van Frankrijk maar het zijn toch de wijngaarden die de regio uniek maken. In de oudheid stond de streek al bekend om zijn rijkdom, zijn wijn en zijn moedige bevolking. Maar het verzette zich niet tegen Cesar en de Romeinen. De Bourgondische landen zijn een gastvrij land, vooral voor het christendom. In de Middeleeuwen stichtte een groep monniken de abdij van Cîteaux, op enkele kilometers van Beaune, en blies de wijngaarden van de streek op die manier nieuw leven in. Zij bouwden vele clos, een lage muur die een perceel wijnstokken afbakent, zoals de Clos Saint Jean, maar er werden evengoed kerken, abdijen en kastelen gebouwd. In 1790 heeft Bourgogne definitief zijn plaats gevonden in de Geschiedenis van Frankrijk. In 2016 fuseerde de Bourgogne met de Franche-Comté tot één regio.
In het hart van Bourgogne ligt de Côte de Beaune met zijn prestigieuze wijngaarden ten zuiden van Beaune, de hoofdstad van Bourgogne. De Côte de Beaune vertegenwoordigt ongeveer 34,53 hectare en is geclassificeerd door de UNESCO. Graag hebben we het even Meursault, een Appellation d’Origine Contrôlée (A.O.C.) sinds 1937. Meursault ligt 8 km ten zuiden van Beaune, en bestaat vooral uit witte druiven meer bepaald 96% Chardonnay. De resterende 4% bestaat uitsluitend uit Pinot Noir. Leuk weetje : Meursault was ooit het toneel van enkele mythische scènes uit La Grande Vadrouille. Het is in de kleine gemeente Tailly, gelegen in de landbouwvlakte van Meursault, dat Raymond Dupont-Fahn, de 5e generatie van een wijnbouwersfamilie, zijn domein exploiteert.
Domaine Dupont-Fahn werd opgericht in 1975. Aan het hoofd staat de eigenzinnige Raymond Dupont Fahn (3e generatie). Het domein telt vandaag 6h5 ha en is gelegen in het pittoreske dorpje Tailly vlakbij Meursault.
Er worden geen pesticiden gebruikt in de wijngaard. De percelen worden omgeploegd. Onkruid tiert er welig tussen de wijnranken. De oogst gebeurt manueel en vindt vaak wat vroeger plaats dan bij de concullega’s omdat hij wijnen met frissen zuren en een lager alcoholgehalte wil.
De meesten van zijn wijnen verouderen op vat waarvan 20% nieuwe vaten. De gebruikte vaten zijn max 3 jaar oud. Raymond gelooft niet in chaptalisatie en de wijn wordt niet geklaard of gefilterd voor botteling.