\ Bourgogne
Domaine Lamy-Caillat
Foto © lamycaillat.fr
In een snel evoluerende maatschappij is een zekere vorm van escapisme nooit ver weg. Het besef dat het leven met rasse schreden vooruit gaat en de nood om te ontsnappen aan de druk van grote projecten doet mensen vaak op zoek gaan naar manieren om te herbronnen. De één vindt dit in extremen die tegengesteld zijn aan de dagdagelijkse bezigheden, terwijl de ander dicht gaat aanleunen bij wat hij kent.
Zo besluiten ook Florence Lamy en Sébastien Caillat om naast hun omvangrijk takenpakket in het gevestigde familiebedrijf Lamy-Pillot, een nevenactiviteit op te pikken waarin ze hun eigen creativiteit kwijt kunnen. Vanuit een nostalgisch gevoel naar de traditie van weleer, gaan ze in 2008 gretig in op het voorstel van een bejaarde buur om de zorg op hen te nemen over een wijngaard met een oppervlakte van net iets meer dan 1 hectare. De kleinschaligheid van hun onderneming houdt min of meer een terugkeer naar de basis in en moet hen in staat stellen om zowel op professioneel als op persoonlijk vlak een bepaald gevoel van intrinsiek geluk na te streven.
Alhoewel de insteek van dit wijnbouwerskoppel binnen hun eigen zaak totaal anders is dan die van de commerciële uitbating, is de ervaring die Sébastien opdeed aan de zijde van zijn schoonvader René Lamy cruciaal geweest in zijn verdere ontwikkeling als wijnmaker. Zelf heeft hij een ingenieursopleiding genoten, maar de liefde voor de natuur was groot en werken op het veld leek dan ook geen onlogische keuze. Hij vervolmaakte zich uiteindelijk aan de faculteit oenologie te Dijon. Door de jaren heen ontstond er een nuttige wisselwerking waarbij Sébastien z’n eigen inzichten kon implementeren in de bestaande productiemethodes maar tegelijk de kans kreeg om zich te kunnen verdiepen in het terroir van dit heuse wijnbouwareaal, dat vertegenwoordigd is in de appellaties Chassagne-Montrachet, Saint-Aubin, Meursault, Beaune, Santenay, Blagny en een stukje bezit van de legendarische grand cru ‘Le Montrachet’, die bekend staat als één van ‘s werelds beste witte Bourgognes.
Oorspronkelijk bevond de chardonnay van Lamy-Caillat zich enkel in Chassagne-Montrachet met een verdeling over 1 gemeentelijke wijn afkomstig van de lieu-dit Pot Bois en 3 premier cru’s, m.n. ‘La Romanée’, ‘Les Champs Gains’ en ‘Les Caillerets’. Tussen 2015 en 2017 volgde er een aanvulling van enkele percelen, op onder andere de premier cru ‘La Grande Montagne’ en ‘En L’Ebaupin’ die tevens deze status draagt maar dan in Saint-Aubin.
Door zich even te distantiëren van de aanzienlijke volumes waaraan ze gewend zijn, verleggen Florence en Sébastien afwisselend hun focus van een parallelle productie die op volle toeren draait naar een andere energie binnen dewelke ze eventjes niet onderhevig hoeven te zijn aan de veeleisende markt. De filosofie die ze hier voor ogen hebben is er één van tijd, kwaliteit en respect voor de omgeving. Het gaat over tijd nemen en tijd gunnen, over de relatie tussen mens en natuur en het mooie artisanale product dat het oplevert als men maar genoeg geduld oefent terwijl de wijnstok het beste van zichzelf geeft.
Deze afwijkende aanpak vertaalt zich meteen in het feit dat een wijn van Lamy-Caillat er 4 jaar over doet vanaf de groeicyclus van de druif tot de verkoop van de flessen. Het werk tussen de wijnranken wordt uitgevoerd met heel veel toewijding en berust op pure bio principes. Na een handgeplukte oogst ondergaan de druiven een harde mechanische persing. In tegenstelling tot sommige andere producenten gelooft Sébastien dat dit onderdeel van het proces hem de nodige materie verschaft die de lange bewaring van zijn cuvées garandeert. Bij een jonge wijn is het verschil met de pneumatische pers niet zo merkbaar, maar volgens hem zou het tekort aan extractie op langere termijn in minder complexiteit resulteren.
Met de aanwezigheid van autochtone gisten behoort de kelder van Lamy-Caillat mede tot het terroir in de brede zin van het woord. De onmiddellijke nabijheid van een waterput maakt het er bovendien heel koud, hetgeen een extra lange natuurlijke opvoeding toelaat van 20 tot 28 maand. De wijn rijpt eerst een jaar op houten vaten om daarna te worden overgebracht op inox, wat tegelijk het enige moment van batonnage impliceert. Nadien komt er een rustperiode ter voorbereiding van de stabilisatie. Er wordt over het algemeen geklaard, maar nooit gefilterd. Een manuele botteling vindt plaats aan de hand van hoogkwalitatieve niet gebleekte kurk en een dubbel cirage systeem voorziet de flessen van een goede laag was zodat de wijn beschermd wordt tegen vroegtijdige oxidatie met een optimaal verouderingspotentieel als gevolg.
De Côtes de Beaune kan al langer rekenen op een goede reputatie omwille van de grootse wijnen die er gemaakt worden, maar het is door mensen zoals Florence en Sébastien dat de regio’s toekomst er minstens even rooskleurig blijft uitzien. Tenslotte lijkt Caillat nog lang niet uitgezongen en buigt hij zich tijdens elke nieuwe millésime over de uitdagingen in de wijnbouw. Eén ding is weliswaar zeker… zijn voorlopige missie om betoverende bewaarwijnen te maken met een balans tot in de perfectie blijkt alvast te willen slagen!