\ Bourgogne

Domaine Ninot Erell

Foto © domaineninot.com

Wat is er mooier dan een bedrijf te kunnen runnen samen met de persoon waarmee je op nostalgische wijze kan terugblikken naar de kindertijd die je op dezelfde bodem hebt beleefd? En laat het nu uitgerekend ‘deze bodem’ zijn, ‘deze thuis’ die de solide basis vormt voor de dynamiek tussen twee mensen die dag in dag uit het fantastische beroep van wijnbouwer mogen uitoefenen. Zij aan zij met haar broer Flavien, baande Erell Ninot zich inmiddels een weg naar de top van de Côte Chalonnaise!

Flavien & Erell zijn het bloed van Pierre-Marie Ninot, die na het overlijden van diens vader alles in het werk zette om zijn erfdeel te redden en verder uit te bouwen als wijngrond. De familiale link met hoofdzakelijk tonnenmakers en druiventelers gaat terug tot de 14e eeuw en werd onder meer in stand gehouden door de inspanningen van grootvader Ninot die ervoor ijverde om zijn appellatie een betere status te bezorgen. Door zijn toedoen mocht Rully zich bijvoorbeeld in 1971 al een eerste keer tot één van de gelukkige dorpen rekenen die de vermaarde defilé ter ere van de patroonheilige van de wijnoogst over de vloer kreeg. Dit Bourgondische feest gekend onder de naam ‘Saint-Vincent Tournante’ is naast een plezierig schouwspel vooral van commercieel belang geweest voor de promotie van de AOC waarbij producenten zich konden profileren en hun prachtig streekproduct in de kijker konden zetten. Dat ook Erell geënthousiasmeerd geraakte door de waarde van dit erfgoed vertaalt zich in haar vastberadenheid om de voortzetting van de traditie op zich te nemen. Pierre-Marie stelt alle vertrouwen in het talent van zijn dochter en overhandigt haar in 2003 de sleutels van zijn onderneming. Gewapend met een pak academische kennis inzake oenologie en handel begint zij aan haar carrière maar het is pas enkele jaren later dat alles in de plooi valt wanneer ook Flavien terugkeert naar zijn roots. Zijn aanwezigheid op het domein valt reeds te bespeuren in zijn vroege twintiger jaren, niettegenstaande is het pas vanaf 2013 dat hij als mede-eigenaar zal fungeren. De skills die hij voordien ontwikkelde in de kuipersbusiness, onder andere bij het bekende Chassin, en zijn passie voor de wijngaard maken van hem een uiterst complementaire partner. Elk met hun eigen persoonlijkheid weten broer en zus Ninot in ongedwongen sfeer tot een synergie te komen die het wijnhuis telkens naar een hoger niveau tilt.

Rully behoort samen met het iets hoger gelegen Bouzeron tot de eerder noordelijke plaatsen van de Côte Chalonnaise en wordt door de ‘Montagne de la Folie’ op natuurlijke wijze afgebakend. Terwijl in Bouzeron de aligotédruif goed gedijt, volgt Rully dan weer het voorbeeld van het merendeel van Bourgogne en verleent het met een perfecte mix van kalk, mergel en klei aan de chardonnay alle groeiwaardige componenten. De afstand tot de nabijgelegen Côte de Beaune is nog relatief klein en de betere wijnbouwer slaagt er zelfs in om het verschil in kwaliteit nauwelijks te doen opmerken. De klimatologische omstandigheden zorgen er bovendien voor druiven die iets later rijpen waardoor deze wijnen al gauw kunnen uitpakken met een zeer aangename maturiteit. Dat deze druiven in een vroeger tijdperk in de Chassagne en in de Puligny belandden, is dus zeker niet verwonderlijk maar gelukkig kunnen we heden ten dage de eigenheid van dit terroir binnen een afzonderlijk erkende entiteit bespreken. Algemeen zou je kunnen stellen dat de finesse en de complexiteit van de bovenburen rond Beaune en de densiteit van de Maconnais elkaar in het glas ontmoeten. Uiteraard zijn er diverse stijlen terug te vinden onder de verschillende wijnmakers maar bij Ninot gaat men voor de witte wijnen vooral op zoek naar een mineraal aspect die zich op een elegante manier afspeelt naast het florale, terwijl men voor de rode wijnen in de eerste plaats alle pijlen richt op de primaire frisse fruitaroma’s.

De wijngaarden van Domaine Ninot strekken zich vandaag met 13 hectare uit van Rully tot Mercurey en beiden zijn vertegenwoordigd in het gamma op zowel village als premier cru niveau. Rully stond historisch gezien aan de wieg van de Crémant de Bourgogne doordat het er de knowhow van de Champagne methode importeerde en dus vult ook deze classificatie het lijstje aan. De verhouding in aanplant tussen pinot noir en chardonnay is bij Erell en Flavien ongeveer fifty-fifty.

Op het veld gaat men te werk met een minimum aan interventie, wat niet hetzelfde betekent als een minimum aan labeur. Het zijn net de vele precieze bewerkingen tijdens de winter en de lente die de wijnstokken moeten voorbereiden op een goed verloop van de vegetatieve cyclus. Een strenge snoei met het oog op lage rendementen is cruciaal en daarna is het een kwestie van observeren en zich te laten leiden door wat het oogstjaar dicteert. Alhoewel sommige millésimes geen genade kennen en niet elk perceel volgens dezelfde criteria kan benaderd worden mag Domaine Ninot sinds 2020 toch met trots het bio-certificaat uitdragen. In het kader van deze principes is de nummer één vereiste het bewerkstelligen van zo gezond mogelijke druiven om nadien alles zijn natuurlijke gang te laten gaan of zoals Erell wel eens zegt: “un joli raisin et tout va bien!”

De idee in de chai loopt gelijkaardig met het hierboven genoemde, namelijk minimaal ingrijpen in een traditionele vinificatie. Niettemin benadrukt Erell dat ze geen voorstander is van absolute regels, dus ook hier moet er ruimte zijn om te manoeuvreren al naar gelang de eigenschappen die door het wijnjaar worden voorgedragen. De rode druiven worden drastisch gesorteerd, volledig ontrist en ondergaan een koude prefermentatie. Na de gisting volgt een opvoeding van minimum 12 maand op hout, waarvan ongeveer een vijfde uit nieuwe eik bestaat. Over het algemeen worden klaring noch filtering toegepast. De witte druiven worden uitermate zacht geperst om een hoogst kwalitatieve most te bekomen die wordt voorgeklaard en waarbij enkel aanwending van de eigen gistcellen voorop staat . De wijn fermenteert tevens op houten vaten om zo de gewenste bewaarkracht te ontwikkelen.

In 2017 mochten Erell & Flavien al ooit de trofee voor beste jonge wijntalenten mee huiswaarts nemen en nadat zij ook in het vakblad Bourgogne Aujourd’hui de beste score op de degustatienota wegkaapten gingen de bekroonde woorden ‘ beste Rully’ alvast gretig over de tongen!

Meer info
Terug naar Côte Chalonnaise