\ Belgian winemakers - Saint-Émilion
Château Villemaurine
Foto © villemaurine.com
Château Villemaurine dat ooit een Moorse vestiging was (Ville Maure) kent een uiteenlopende geschiedenis van verschillende eigenaren, maar het is Jean Combret de Faurie (cfr Château Soutard) die eind de 18e eeuw de fundamenten wist te leggen voor de wijngaard die we vandaag kennen. Eind de 19e eeuw begon het château pas echt naambekendheid te krijgen doordat het werd gelauwerd in de Bordeaux gids van Féret. In 2005 werd Villemaurine opgekocht door de familie Onclin (ook gekend van Château Branas Grand Poujeaux ) die ervan overtuigd was met de juiste investeringen hier nieuw leven te kunnen in blazen. Justin Onclin die reeds actief was in de wijnbranche wist zijn passie door te geven op een zeer gemotiveerde crew die vanaf dan alles in het werk zou stellen om de kwaliteit van de wijnen op te drijven. Zo kan hij bijvoorbeeld rekenen op de oenologische analyses van Hubert de Boüard de Laforest, wijnmaker van Château Angélus die als geen ander steeds het juiste evenwicht in een wijn weet te vinden.
Villemaurine bestaat uit ongeveer 12 ha. Een vrij groot deel van de wijngaard bevindt zich centraal op de top van het kalksteenplateau van Saint-Emilion en is bestemd voor het maken van de Grand Cru Classé. Qua ondergrond geniet Villemaurine van een geologische diversiteit die zich miljoenen jaren geleden vormde en waarbij het carbonaatgesteente uit een marien afzettingsmilieu de smaak van de wijnen hier zo typeert. Wie trouwens de ondergrondse site van Saint-Emilion wil verkennen, zal zeker zijn gading vinden bij Villemaurine. Naast het nastreven van perfectie in de wijn, hecht Justin Onclin evenveel belang aan de totaalbeleving rond deze onderneming. Zo stelt hij dan ook graag het tunnelnetwerk onder het domein ten toon zodat bezoekers hier een unieke ervaring kunnen beleven.
Op wijnbouwkundig vlak geldt een traditionele visie, maar zweert men bij een diep respect voor het terroir en worden de specifieke noden van de wijnstokken perceel per perceel in kaart gebracht. Op die manier kan men te werk gaan met maximale aandacht voor duurzaamheid en draagt dit bij aan een verantwoorde aanpak inzake landbouw binnen een groter geheel. Met de laatste nieuwe apparatuur zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij, is Villemaurine uitgegroeid tot een modern bedrijf, dat zonder de link met het verleden te verloochenen, jaar na jaar garant staat voor uitmuntende kwaliteit.
Met een wijngaardcompositie van 80 % merlot en 20 % cabernet franc ligt bij het wijnmaken de focus voornamelijk op prefermentatie en koude maceratie in kleine inox gistingsvaten met ovaalvormige automatische pigeurs om op graduele wijze te extraheren om zo elegantie in de wijn te bewaren. Na verdere vinificatie vertrekken de houten vaten naar de monolithische kelders om er gedurende 16 tot 20 maanden complexiteit op te bouwen. Dit resulteert doorgaans in een minerale wijn met mooi geconcentreerd zwart fruit, een subtiele houttoets en elegante tannines.
Meer info
Terug naar Bordeaux