\ Belgian winemakers - Cahors
Château Famaey
Foto © chateaufamaey.com
De Appellation d’Origine Controlée van Cahors heeft een rijke geschiedenis door de eeuwen heen. Gelegen in de Pays d’Oc, in het zuiden van Frankrijk gaat de teelt van deze wijngaarden terug tot in de oudheid, de Romeinen vervoerden toen reeds vanuit dit wijngebied vaten wijn via de rivier de Lot naar Rome. Tijdens de Middeleeuwen ontwikkelde de Cahors regio zich ten volle en ontving het vrij snel de bijnaam “zwarte wijn” of “brandewijn”. Er wordt zelfs gezegd dat de wijn van Cahors op de tafel stond van Hendrik II, koning van Engeland, toen hij huwde met Eleonora van Aquitaine. Later werd Cahors ook gesmaakt door koning François 1ièr. Bovendien aarzelde Colbert niet om het boven de Bordeaux wijnen te plaatsen. De geschiedenis van Cahors is in feite nauw verbonden met die van Bordeaux. Er wordt gezegd dat de matrozen Bordeaux dronken terwijl hun officieren Cahors dronken. Tsaar Peter de Grote zou zijn genezen met Cahors-wijn en deze wijn nadien hebben verplicht als miswijn voor de Orthodoxe Kerk. Voor het einde van de 19e eeuw raakte de Cahors wijn geleidelijk aan in de vergetelheid. De wijngaard werd in 1876 zelfs getroffen door de phylloxera (druifluis), waardoor de wijngaard grotendeels werd vernietigd. De enige uitweg voor de wijnbouwers was toen het gebruik van onderstammen en hybridisatie. De ondergang kon toen worden afgewend dankzij de overgang naar massaproductie van wijnen van secundaire kwaliteit. In 1947 besloten de wijnbouwers de teelt van Malbec nieuw leven in te blazen door enkele enten vanuit Bordeaux te kopen. Maar de weg naar kwaliteit was lang en vol valkuilen. In 1956 verwoestte een bijzonder strenge winter 99% van de wijngaard, maar de wijnbouwers gaven niet op. Ze herplantten de wijngaarden, alleen met Malbec, en in 1971 kreeg de 440 hectare grote wijngaard zijn A.O.C. appellatie, vooral ook dankzij president George Pompidou, die zijn vakantie vaak doorbracht in zijn wijngaard nabij Carjac. Dertig jaar later was de omvang van de wijngaard intussen 10 x groter geworden.
Foto © chateaufamaey.com
Aan het begin van het nieuwe millennium werden Luc Luyckx en zijn partner Marc Van Antwerpen, allebei afkomstig uit België, verliefd op deze streek. Mede door hun passie voor de wijn, hadden zij hun zinnen gezet op een wijndomein in Puy l’Évêque, met bevoorrechte wijngaarden gelegen in het hart van de Lot-vallei. Château Famaey werd geboren.
Sinds 2007 is Maarten, de zoon van Luc, verantwoordelijk voor de vinificaties en vol ambitie om het domein elke dag opnieuw te verbeteren. Als bewijs hiervan werd het landgoed intussen gecertificeerd als “High Environmental Value” (niveau 3). Gelegen op de terrassen van de Lot-vallei, in het hart van de Cahors-appellatie, profiteert het 40 hectare grote landgoed van een uitzonderlijk terroir van klei en grind alsook van een overvloed aan zonneschijn. De bijzondere selectie van de percelen op de verschillende terrassen van het domein geeft de Malbec druif, de ruimte en de kracht om het terroir en zijn geschiedenis alle aandacht te geven. Onder impuls van kelderrmeester Maarten, in samenwerking met één van de beste oenologen van de streek, heeft de wijn van het domein de reputatie bereikt van een “moderne Cahors” door deze emblematische druivensoort op de best mogelijke manier te bewerken, maar ook met zijn natuurlijke mousserende wijnen alsook zijn witte terroirwijnen voor te stellen. Elke cuvée van het Château geeft door zijn rijping een perfecte vertaling van het terroir, waardoor een hoog niveau wordt bereikt. Hij gebruikt een eivormige kuip voor de cuvée “F” en vanuit een zandstenen kruik teelt hij de cuvée “Le Grez dans le Grès” of via een nog langere rijping op Franse vaten, lees gedurende 24 maanden, maakt hij de cuvée “X”. Zo is er voor elk wat wils. Finesse en fruit, verpakt in een gulle rondheid. Vandaag worden de wijnen van Château Famaey enorm gegeerd en geëxporteerd naar een dertigtal landen over de hele wereld.
Meer info
Terug naar Belgian winemakers