\ Belgian winemakers - Moulis-en-Médoc

Château Branas Grand Poujeaux

Foto © weekend.knack.be

Justin Onclin die we vooral kennen van Château Villemaurine in Saint-Emilion en Château Prieuré-Lichine in Margaux, gaat in 2002 het avontuur aan met de aankoop van Château Branas Grand Poujeaux. Dit wijngoed, gelegen in het hart van de Médoc op ongeveer 35 km van Bordeaux, was toe aan een heuse restauratie van de bestaande structuren en voor dergelijke projecten blijkt Justin de juiste man op de juiste plaats. Zijn hoedanigheid van wijnliefhebber en zijn ervaring die hij opliep als négociant binnen het distributienetwerk ‘La Place de Bordeaux’ combineren perfect met zijn zakelijk instinct en liggen mee aan de basis van zijn succes(sen).

Schoonzoon Luc Pasqueron de Fommervault en Justin’s dochter Carmen Onclin, die beiden over de nodige wijndiploma’s beschikken, nemen er de dagelijkse leiding maar laten zich voor de vinificatie geregeld bijstaan door collega’s vakspecialisten. Zo kregen zij onder andere raadgevingen van de intussen fel begeerde consulent Stéphane Derenoncourt, wiens roots trouwens nabij de Belgische grens liggen. Hij wordt voornamelijk genoemd als zijnde de wijnmaker met een zeer grondige landbouwkennis die zelfs in minder goede oogstjaren een mooie wijn weet te produceren. Maar ook de expertise van Hubert de Boüard de Laforest, de man achter Château Angélus, doet er hen mede in slagen om het aanvankelijk niet zo gekende Branas Grand Poujeaux, voorgoed op de kaart te zetten.

Foto © so.sevenfifty.com

Wanneer Justin Onclin in 2020 in zee gaat met de Nederlandse investeerder Hindrik Gommer, eerder verbonden aan Château Richelieu in Fronsac, kan hij Branas Grand Poujeaux fors uitbreiden met een goede extra 5 ha door de overname van het naburige Château Granins Grand Poujeaux, waarvan hij zowel een deel van de wijngaard, de gebouwen als het merk opkoopt. Branas bedekt nu in totaal een oppervlakte van 17 ha. De cabernet sauvignon dat zich op de Granins grond bevindt zal voor een stuk zijn bestemming vinden in de grand vin van Branas Grand Poujeaux, terwijl het overige gedeelte de legacy van Château Granins Grand Poujeaux moet bewaren, of wie weet misschien wel zal vereeuwigen. Het beheer van het landgoed wordt toevertrouwd aan mede-aandeelhouder en wijnmaker Arjen Pen.

Het plateau van Grand Poujeaux bestaat uit een kalkachtige onderlaag zoals in Saint-Estèphe en een bovenlaag van Garonne kiezels uit de Gunz periode, wat gelijkenissen vertoont met de beste gronden van Pauillac en Margaux. Zo profiteert Moulis dus eigenlijk mee van de positieve eigenschappen van de omringende appellaties en lijkt het op een maquette die als het ware de substraten van de volledige Médoc weerspiegelt. De verschillende percelen worden als aparte entiteiten behandeld naargelang hun bijzonderheden.

De wijnranken kennen een verdeling van 50 % merlot, 45 % cabernet sauvignon en 5 % petit verdot. Samen bepalen zij uiteindelijk de gelaagdheid van de Branas wijn en dragen op hun beurt bij aan rondeur, aromatische intensiteit en bijkomende structuur. De druiven worden beredeneerd en met precisie verbouwd in het kader van ecologisch verantwoorde landbouw. Sinds 2018 werd het label “Haute Valeur Environnementale III ” aan het chateau toegekend.

De principes in het streven naar een kwaliteitsproduct worden doorgetrokken in de vinificatieruimte, want ook daar wordt het proces met de hoogste nauwkeurigheid voortgezet. De optimaal rijpe druiven uit parcellaire selectie ondergaan onder temperatuurcontrole een voorzichtige extractie van de tannines, zodat enkel de finesse en de eigenheid van het terroir wordt weergegeven. De wijn veroudert gedurende 15 à 18 maand op barrique en wacht na de botteling nog even zijn tijd af om nadien te mogen vertrekken naar talrijke wijnkelders verspreid over de wereld om er de appellatie Moulis-en-Médoc waardig te mogen vertegenwoordigen. Branas Grand Poujeaux hoeft wat ons betreft in geen geval langer onder te doen voor zijn gereputeerde buren Chasse Spleen en Château Poujeaux.

Meer info
Terug naar Belgian winemakers